Drie pittige vragen aan Joost van Dongen

In de rubriek 3x pit stellen wij drie pittige vragen aan een van onze collega’s. Dit keer de eer aan Joost van Dongen. Leer het gezicht achter deze fanatieke en sportieve advocaat gespecialiseerd op het gebied van rechtspersonenrecht, contracteren, fusies, overnames en participaties kennen.

Datum:  13 juli 2020

Geschreven door:  Joost van Dongen

Leestijd:  +/- 2 minuten

In de rubriek 3x pit stellen wij drie pittige vragen aan een van onze collega’s. Dit keer de eer aan Joost van Dongen. Leer het gezicht achter deze fanatieke en sportieve advocaat gespecialiseerd op het gebied van rechtspersonenrecht, contracteren, fusies, overnames en participaties kennen.

Heb je altijd al advocaat willen worden?

“Vroeger had ik niet direct de droom om advocaat te worden. Mijn vader is arts en dat vond ik altijd erg intrigerend. Later werd duidelijk dat ik te veel alfa ben en een carrière als arts daarmee niet was weggelegd voor mij. Ik besloot om rechten te gaan studeren. We hebben veel juristen en advocaten in de familie. Mijn betovergrootvader richtte in 1879 zijn eigen advocatenkantoor op dat tot op de dag van vandaag nog bestaat (onderdeel Holla). In het begin van mijn studie moest ik mijn draai vinden, maar merkte al snel dat ik het recht in combinatie met ondernemen erg interessant vond.

Ik ben van nature een ondernemend persoon en startte samen met een studievriend een eigen webstore en later een eigen fysieke winkel voor mannenkleding in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens mijn studie groeide de webstore in rap tempo. We verkochten onze spullen over de gehele wereld zoals naar Amerika, Canada, Zuid-Korea en Japan. Met de trein of het vliegtuig gingen we meerdere keren per jaar naar Parijs, Milaan en Kopenhagen om inkopen te doen. De kennis van het ondernemings- en contractenrecht kwam erg goed van pas bij het ondernemen. Het ondernemen met het juridische combineren, dat vond ik erg tof. Vorig jaar heb ik het concept verkocht. Het was een bijzondere ervaring waar ik enorm veel van heb geleerd, maar tijd voor wat nieuws. Ik kwam er gaandeweg achter dat de advocatuur mij beter past, en miste na bijna tien jaar ondernemen een bepaalde diepgang. Wellicht beschik ik toch over het echte advocatenbloed, en is het meant to be”.

Waar krijg jij een kick van?

“Als ik kan bijdragen aan het behalen van het gewenste resultaat voor mijn cliënten geeft mij dat echt een boost. Ik bijt mij vast in het vraagstuk en zoek graag naar die ene troef waarmee wij het voordeel kunnen behalen. In mijn vrije tijd krijg ik een kick van sporten. Ik fitness en loop graag hard. Vaak voor de ontspanning maar soms ook om mezelf conditioneel uit te dagen, daarvan krijg ik de welbekende endorfine-kick.”

Hoe sta jij bij je vrienden bekend?

“Ik heb deze vraag aan mijn vrienden gesteld en na wat flauwe opmerkingen vooraf omschreven zij mij als een loyale en betrouwbare vriend. Iemand die altijd klaar staat met een luisterend oor. Daar voegden zijn nog toe; soms een Pietje precies en overtuigd van zijn eigen gelijk. Ik weet niet zeker of deze laatste opmerking altijd even positief is, maar ik kan mij goed vinden in deze omschrijving. Het kenmerkt mij niet alleen als vriend, maar ook als advocaat. Het zijn wat mij betreft goede eigenschappen om op de juiste manier voor mijn cliënten klaar te staan”.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.