Beike en Paul liepen 8 weken stage bij Poelmann van den Broek

Het einde van het jaar is in zicht en ook de stages van Paul Smarius en Beike Baaijens zitten er bijna op. Samen blikken zij terug op hun stageperiode bij Poelmann van den Broek. Paul zijn focus lag op bouwrecht en Beike heeft meegedraaid in de praktijk van onze curatoren en advocaten ondernemingsrecht.

Datum:  20 december 2018

Geschreven door:  Arjan Stuij

Leestijd:  +/- 2 minuten

Het einde van het jaar is in zicht en ook de stages van Paul Smarius en Beike Baaijens zitten er bijna op. Samen blikken zij terug op hun stageperiode bij Poelmann van den Broek. Paul zijn focus lag op bouwrecht en Beike heeft meegedraaid in de praktijk van onze curatoren en advocaten ondernemingsrecht.

Op zoek naar praktijkervaring

“Tijdens mijn bachelor heb ik bij de rechtbank gewerkt als buitengriffier. Dat is leuk om een kijkje in de keuken te kunnen krijgen bij de rechtspraak, maar ik miste nog de praktijkervaring binnen de advocatuur. Daarom ben ik een stage gaan lopen.” Paul vervolgt: “Ik heb heel bewust eerst al mijn vakken gehaald, zodat ik me nu helemaal op de praktijk kon richten. Na het mede organiseren van de Juridische Bedrijvendag wilde ik toch graag meer van de praktijk zien, want iedereen praat er dan natuurlijk veel over.” Beike vult aan: “Voordat je een stage gaat lopen, spreek je natuurlijk veel met studenten en advocaat-stagiaires, die allemaal vertellen hoe leuk en belangrijk het is om stage-ervaring op te doen. Mooie verhalen zijn natuurlijk leuk, maar het is nog leuker om het zelf te ervaren. Want zelf ervaren is toch wel anders dan luisteren naar en spreken met mensen.” Hij vervolgt: “Meegaan naar een groot faillissement om ook alle goederenrechtelijke problematiek die je tijdens je studie behandelt tot leven te zien komen, vond ik erg interessant. De praktijk is veel praktischer dan de studie soms doet voorkomen. Je bent echt aan het onderhandelen. Je ziet dat faillissement, dat grote impact heeft op het leven van alle betrokkenen. Het is mooi om te zien hoe de curator hierin te werk gaat, je krijgt er een andere kijk op. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat het recht meer tot leven is gekomen, wat mij nog enthousiaster heeft gemaakt voor het werk binnen de advocatuur.”

Ook Paul heeft andere dingen geleerd dan in de collegebanken: “Op de Radboud Universiteit is er geen vak bouwrecht, maar via Koen Roordink en Marloes Beeren heb ik de kans gekregen om me hierin te verdiepen”, vertelt Paul. “Je weet vakinhoudelijk dus eigenlijk nog vrij weinig als je van de universiteit afkomt. Dus het kwam goed uit dat ik toevallig de eerste dag een cursus bouwrecht mocht volgen. En in diezelfde week was teamuitje, dat was dus hele leuke start.” Paul vervolgt: “Het is leuk om dingen uit te zoeken en vervolgens direct te communiceren naar de klant. Dit zorgt ervoor dat je leert om dingen die voor jou heel helder zijn goed en duidelijk over te brengen. Het is mij hierbij opgevallen dat het niet alleen juridisch juist moet zijn, maar ook oplossingsgericht. De klant moet direct gebruik kunnen maken van jouw stuk of advies, dat maakt het werk van een advocaat interessant en dynamisch.” Ook Paul heeft de praktijk van dichtbij ervaren: “Tijdens mijn stage ben ik bijvoorbeeld mee geweest naar een arbitragezaak. Het was erg interessant om te zien hoe er werd onderhandeld op te gang.”

Veel inspiratie voor scriptie en anders leren schrijven

Het volgen van een stage draagt ook bij aan je schrijfvaardigheden, vertelt Beike: “Een van je voornaamste bezigheden is het schrijven van juridische notities over uiteenlopende onderwerpen. Je krijgt een juridisch vraagstuk voorgelegd dat je vervolgens beantwoordt met behulp van alle juridische bronnen, welke je waarschijnlijk al kent van de universiteit. Hierdoor verbetert je schrijfvaardigheid enorm, dat heb ik als erg prettig ervaren.” Paul is het met Beike eens: “Dat klopt inderdaad, ik heb veel notities geschreven. Dit heeft me ook geholpen bij het schrijven van mijn scriptie, omdat je schrijfvaardigheid er flink op vooruit gaat.” Beike vult aan: “Bovendien krijg je hier feedback van iemand die al jaren in het vak zit, je leert hierdoor wat voor de praktijk relevant is. Dat vind ik erg interessant.”

Kantoorbreed, maar met je eigen focus

De stage bij Poelmann van den Broek is in principe kantoorbreed, maar je bent vrij om hier je eigen focus in aan te brengen. Beike legt uit: “Vanaf de start van mijn stage werd ik sleeptouw genomen door het servicegebied ondernemen, ik werd direct uitgenodigd om deel te nemen aan teambesprekingen en andere bijeenkomsten. Dit zorgt ervoor dat je echt meedraait in een team, je leert de advocaten en andere medewerkers goed kennen.” Beike vervolgt: “Het wordt hierbij van je verwacht dat je ook zelf initiatief neemt, maar toen ik een tijdje meedraaide werd ik naar veel interessante zaken meegevraagd. Dat vond ik erg leuk, je loopt immers stage om de praktijk te ervaren.” Paul vult aan: “Door mee te draaien in de dagelijkse gang van zaken ga je op een andere manier schrijven en denken, omdat je leert wat relevant is voor de praktijk.”

Positieve en open werksfeer

Beike: “Er hangt op kantoor een prettige sfeer. Je kan jezelf zijn en hebt met iedereen laagdrempelig contact, van juridisch medewerker tot partner. Dit geeft je het gevoel dat je overal wel kan binnenlopen, hetgeen in de praktijk ook echt zo was.” Paul gaat verder: “Het kantoor vindt een positieve sfeer ook belangrijk, dit wordt ook onderling aangemoedigd. Zo heb ik verschillende bijeenkomsten bijgewoond waarbij de meeste advocaat-stagiaires aanwezig waren, van alle  verschillende servicegebieden. Tijdens deze bijeenkomsten werden relevante vaardigheden bijgebracht door ervaren advocaten van kantoor, terwijl je tegelijkertijd je collega’s beter leert kennen.”

En in de toekomst..

“Deze week staan er nog diverse afspraken bij klanten gepland en neem ik nog deel aan een interne cursus algemeen verbintenissenrecht. Dan zit mijn stage er alweer op” vertelt Paul. Beike heeft volgende week vrijdag zijn laatste stagedag:  “Als ik terugkijk naar de afgelopen acht weken, dan is de tijd zo snel gegaan. In januari vertrek ik naar Glasgow om daar vijf maanden studeren en daarna van de zomervakantie genieten. Daarna begin ik aan mijn master, zodat ik nog wel even de tijd heb om te bedenken of dat burgerlijk recht en/of ondernemingsrecht gaat worden.”

Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde student-stagiairs

Ben jij een gedreven rechtenstudent en zit je minimaal in het derde jaar? Kom dan bij ons stage lopen en maak kennis met de diverse servicegebieden van ons kantoor. Voor meer informatie klik hier.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.