Ik wil mijn horecabedrijf verkopen en mijn verhuurder gaat niet akkoord met de nieuwe huurder. Wat nu?

U huurt een bedrijfsruimte waarin u een horecabedrijf exploiteert. De huurovereenkomst loopt nog enkele jaren door, maar u wilt uw horecabedrijf verkopen. Kan een verhuurder zomaar uw verkoop dwarsbomen door de nieuwe huurder te weigeren?

Datum:  27 juni 2017

Geschreven door:  Jeroen Brinkman

Leestijd:  +/- 2 minuten

U huurt een bedrijfsruimte waarin u een horecabedrijf exploiteert. De huurovereenkomst loopt nog enkele jaren door, maar u wilt uw horecabedrijf verkopen. Kan een verhuurder zomaar uw verkoop dwarsbomen door de nieuwe huurder te weigeren?

Voor de overname van de huurovereenkomst door de potentiële koper van uw horecabedrijf is medewerking van de verhuurder vereist. Het is in eerste instantie aan de verhuurder of hij daarmee instemt of niet. Stemt de verhuurder niet in met de zogenaamde “indeplaatsstelling”? Dan kunt u daarvoor aan de rechter een machtiging vragen op grond van artikel 7:307 BW. De rechterlijke machtiging komt dan in de plaats van de toestemming van de verhuurder.

De voorwaarden voor de machtiging van de rechter

Het horecabedrijf hoeft niet per se van u te zijn. Er zijn namelijk verschillende (andere) verhoudingen denkbaar, zoals bijvoorbeeld een franchisenemer van de huurder die feitelijk de onderneming die wordt overgedragen exploiteert. Ook hoeft niet uw gehele onderneming te worden overgedragen. Het gaat namelijk uitsluitend om het bedrijf dat  in het gehuurde is gevestigd. Ook niet vereist is dat de opvolgende huurder exact hetzelfde bedrijf voortzet. De opvolger zal in de regel wel in dezelfde branche actief moeten blijven.

Om een procedure en de daarmee gepaard gaande kosten te voorkomen, is het verstandig de verhuurder al in een vroeg stadium bij de onderhandelingen te betrekken. Dat vergroot de kans op instemming van de verhuurder. Stemt de verhuurder toch niet in met de indeplaatsstelling, dan kunt u bij de rechter op bovengenoemde gronden een machtiging daarvoor vragen. Of de machtiging uiteindelijk wordt verstrekt is geen zekerheid. Denk daarom altijd aan ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.