Panacee bij een pandemie-crisis?

Al eerder schreef ik een blog over wat te doen als de coronacoulance omslaat in coronaconflicten. De wetgever wil nu een verzoek tot uitstel van een faillissementsaanvraag mogelijk maken, als de betreffende ondernemer door corona niet kan betalen.

Datum:  06 juli 2020

Geschreven door:  Erik Jansen

Leestijd:  +/- 2 minuten

Al eerder schreef ik een blog over wat te doen als de coronacoulance omslaat in coronaconflicten.
De wetgever wil nu een verzoek tot uitstel van een faillissementsaanvraag mogelijk maken, als de betreffende ondernemer door corona niet kan betalen.

Uitstel van een faillissementsverzoek

De rechtbank zal deze verzoeken tot uitstel alleen toekennen als voldaan is aan de volgende voorwaarden:

Bestuurdersaansprakelijkheid

In mijn ogen is dit een riskante regeling om te gebruiken. Als deze tegen beter weten in wordt ingezet, waardoor de situatie van de schuldeisers verslechtert, ligt bestuurdersaansprakelijkheid op de loer.

Bovendien ligt bestuurdersaansprakelijkheid ook nog eens op de loer wanneer nieuwe verplichtingen worden aangegaan waarvan de bestuurder wist of behoorde te weten dat de onderneming die verplichtingen niet kan nakomen en ook de daaruit voortvloeiende schade niet kan vergoeden. Dat is de aloude norm van Beklamel.

Wilt u het faillissement van één van uw schuldenaren aanvragen, of wordt het faillissement van uw onderneming aangevraagd, neem dan contact op voor praktisch en goed advies.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.