Personal training via essentialisme: de start-up van Karel Pieters

Hoe zorg je ervoor dat je start-up doorgroeit naar een succesvol volwassen bedrijf? Poelmann van den Broek helpt u met de juridische vraagstukken. In deze blog ‘Start-ups & Downs’ leest u de praktijkverhalen. Zo vertelt Karel Pieters hoe hij het opstarten van zijn bedrijf Dedicated to Life ervaart, waarmee hij personal training, coaching & voedingsadvies biedt.

Datum:  20 november 2017

Geschreven door:  Erik Jansen

Leestijd:  +/- 2 minuten

Hoe zorg je ervoor dat je start-up doorgroeit naar een succesvol volwassen bedrijf? Poelmann van den Broek helpt u met de juridische vraagstukken. In deze blog ‘Start-ups & Downs’ leest u de praktijkverhalen. Zo vertelt Karel Pieters hoe hij het opstarten van zijn bedrijf Dedicated to Life ervaart, waarmee hij personal training, coaching & voedingsadvies biedt. 

Het leven is volgens Karel een optelsom van ervaringen. Daar wil hij een positieve bijdrage aan leveren door levens te transformeren. Hij vertelt: “Essentialisme is waar het allemaal om draait. Je wilt leven vol energie, kracht en zelfvertrouwen; met een gezond lichaam waar je trots op bent. Maar dit wel allemaal met het doel om zoveel mogelijk tijd en energie over te houden voor de dingen die je belangrijk vindt in het leven. Precies doen wat daarvoor nodig is, niet meer, niet minder. Alles terugbrengen tot de essentie, dat is essentialisme.”

Om die reden ziet Karel zichzelf ook meer als lifestyle-architect dan alleen als trainer: “Ik help mijn klanten met het ontwerpen en inrichten van hun ideale leven. Timemanagement, zodat ze daadwerkelijk tijd vrijmaken om te trainen. Maar ook bij het aanpassen van hun mindset, door limiterende gedachten doorbreken. Beter slapen, stressreductie: ik help mijn klanten het maximale uit hun leven te halen.”

De start-up van Karel in het kort

Begin 2015 trok Karel de stoute schoenen aan en begon hij zijn bedrijf. Als personal trainer, coach en voedingsdeskundige maakte hij zijn positionering heel duidelijk, vertelt hij: “Minder doen, maar beter. Alles wat je namelijk niet dichter bij je doel brengt, zorgt dat je er verder van verwijderd raakt. Er wordt zo veel onzin verkocht in mijn branche, dat ik het juist heel sterk wilde terugbrengen tot de essentie.”

Eerst de downs, dan de ups

In de beginfase van zijn bedrijf liep Karel al meteen tegen wat obstakels aan: “Het eerste halfjaar is heel zwaar geweest. Mensen moeten in beweging komen en bereid zijn om in zichzelf te investeren, zowel financieel als qua tijd en energie. Je hebt niet de onmiddelijke bevrediging zoals bij de aankoop van spullen.”

Het grootste probleem voor elk nieuw bedrijf is ontdekken waar je klanten vandaan haalt. Een herkenbare uitdaging voor Karel: “Tot ik op een gegeven moment bij StartUp Nijmegen terecht ben gekomen. Hier heb ik veel kunnen sparren met andere ondernemers, die al eerder met dezelfde problemen hebben geworsteld. Dat was heel waardevol. Ook trof ik een andere ondernemer die me een goede vraag stelde, namelijk waar ik over vijf jaar wil staan. Daarop antwoordde ik dat ik nog eerst op wereldreis wilde voor ik echt met mijn bedrijf verderga.”

De druk eraf

De aankomende wereldreis was een perfecte kans, vertelt Karel: “Ineens was de druk eraf, want ik wist dat ik over zeven maanden toch op reis zou zijn. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik veel vrijer ben gaan ondernemen. Zo heb ik een aantal van mijn eerste klanten 50% korting gegeven, zodat zij sneller ja zouden zeggen en ik een trackrecord kon opbouwen. Daarna kwamen de aanvragen via mijn website en mijn netwerk ineens binnen. Een mooi teken dat ik dus wel echt kan ondernemen.”

Op 13 januari 2017 was zijn wereldreis afgelopen en begon Karel met hernieuwde energie aan zijn ondernemersavontuur: “In het buitenland heb ik veel nagedacht over mijn onderscheidend vermogen. De zaken die goed werkten voor mijn vertrek heb ik doorgetrokken toen ik terug was en met succes. Ik haalde al heel snel het dubbele van mijn gestelde omzetdoel per maand. Dat was echt een overwinning.”

Goed advies

Eén van de klanten die personal training volgt bij Karel is Erik Jansen van Poelmann van den Broek. Erik denkt ook actief mee met de toekomst van Dedicated to Life, aldus Karel: “Hoe ik mijn diensten het beste weg kan zetten, aan welke doelgroepen ik ook nog kan denken, mogelijke locaties voor een eigen boutique gym… Dat zijn dingen waarin Erik mij bij adviseert. Hij nodigt mij ook uit voor evenementen, zoals de Hamerparty en andere netwerkmogelijkheden. Die verbindende rol is voor mij heel waardevol.”

In de nabije toekomst wil Karel een eigen trainingslocatie openen, een luxe private gym. Aansluitend wil hij specifieke programma’s uitrollen voor professionals die optimaal willen presteren en aan hun gezondheid willen werken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld ondernemers, medisch specialisten, accountants en, jawel… advocaten.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.