Smartpart B.V. maakt plaatwerk bestellen slimmer

Smartpart B.V. maakt software om plaatwerkonderdelen foutloos en 100 keer sneller te bestellen. Dankzij de innovatieve benadering weet dit tweemansbedrijf zich staande te houden temidden van grote techreuzen in de maakindustrie. Eigenaar Tobias Scheepers vertelt hoe ze dat doen en hoe Poelmann van den Broek daarbij helpt.

Datum:  08 oktober 2020

Geschreven door:  Erik Jansen

Leestijd:  +/- 2 minuten

Smartpart B.V. maakt software om plaatwerkonderdelen foutloos en 100 keer sneller te bestellen. Dankzij de innovatieve benadering weet dit tweemansbedrijf zich staande te houden temidden van grote techreuzen in de maakindustrie. Eigenaar Tobias Scheepers vertelt hoe ze dat doen en hoe Poelmann van den Broek daarbij helpt.

Tobias Scheepers - Eigenaar Smartpart B.V.

Zit je zelf niet in de maakindustrie, dan is het product van Tobias Scheepers en z’n compagnon Guido Mols nauwelijks te bevatten. Op hun website zie je grafische weergaven van plaatwerk, omlijst met termen als ‘volledig in de cloud’, ‘link CAD, CAM en ERP’ en ‘geautomatiseerde verwerking van assemblages’. Tobias maakt het tastbaarder: “Met onze software is het offreren en de werkvoorbereiding van maatwerkproducten volledig geautomatiseerd. Processen die normaalgesproken ‘s nachts draaien omdat ze veel tijd kosten, zijn met onze software binnen 10 seconden klaar. Daarnaast bieden we een makkelijk bestelportaal waarbij klanten niets hoeven te installeren. Dat betekent dat een bedrijf binnen twee weken ál z’n producten online kan aanbieden.” 

Aantrekkelijk om lokaal te produceren

De voordelen zijn groot. Zo kan een product dat nog nooit heeft bestaan foutloos worden overgebracht van ingenieur via de fabriek naar de klant, met een minimum aan overhead. Unieke producten zoals een fietsframe op maat kunnen zonder meerkosten worden gemaakt. Zo kunnen ook kleine partijen zich staande houden in de gecentraliseerde maakindustrie.

Duizenden onderdelen per dag

Een start-up die vooral 'ups' met zich meebrengt? "Ja zeker," lacht Tobias, "we krijgen goede feedback vanuit de markt. Onze software is nu een standaard product waarmee elke dag duizenden onderdelen worden gemaakt, heel tof!"

Belangen beschermen

Over het contact met Poelmann van den Broek vertelt Tobias: "Via Startup Nijmegen hadden we een vrijblijvend gesprek met een toenmalig advocaat Ondernemen. Het was al snel duidelijk dat hij in tien minuten iets kan oplossen wat ons een dag uitzoekwerk kost. Toen we in gesprek kwamen met grote internationale partijen, wisten we direct 'daar hebben we Poelmann van den Broek bij nodig'. Met hun juridische hulp hebben we in een langdurig onderhandelingstraject onze belangen uitstekend kunnen beschermen zonder dat de goede relatie met de multinational op scherp kwam te staan."

Verder innoveren

Een kleine 'down' was dat het veel langer duurde dan verwacht voordat het softwareprogramma de markt op kon. Tobias: "Nu het eenmaal draait, kunnen we verder innoveren. En het mooie is dat elke kleine stap die je toevoegt ook direct wat oplevert."

Het bestellen van een complete tractor

Nu betreft het nog onderdelen, maar Tobias Scheepers en Guido Mols streven ernaar om binnen tien jaar het bestellen van een complete tractor net zo makkelijk te maken als het bestellen van nieuwe visitekaartjes. 

Poelmann van den Broek en StartUp Nijmegen

De rubriek #startupsanddowns laat zien wat Poelmann van den Broek kan betekenen voor ondernemingen in het nabijgelegen bedrijfsverzamelgebouw StartUp Nijmegen. Een toenmalig advocaat Ondernemen heeft zich daar namens Poelmann van den Broek aan verbonden door ondernemers te begeleiden en regelmatig spreekuren en sparringsessies te houden. Dat doet hij omdat wij als kantoor vinden dat jonge ondernemers een vliegende start verdienen en vanuit z’n persoonlijke interesse


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.