Allergisch voor hond werkgever

Een werknemer met allergieverschijnselen accepteert niet langer de hond van zijn baas op de werkvloer en laat de arbeidsovereenkomst ontbinden.

Datum:  19 januari 2017

Geschreven door:  Annemarie van Woudenberg

Leestijd:  +/- 2 minuten

Een werknemer met allergieverschijnselen accepteert niet langer de hond van zijn baas op de werkvloer. Ondanks de uitdrukkelijke verzoeken van de werknemer om de hond niet meer mee te nemen, gaf de werkgever daaraan geen gehoor. De werknemer vroeg de kantonrechter de arbeidsovereenkomst om die reden te ontbinden.

Een werknemer kan de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens omstandigheden die zodanig zijn, dat de arbeidsovereenkomst per direct of op korte termijn behoort te eindigen. Een dergelijk verzoek werd door de werknemer in deze kwestie dus ook bij de kantonrechter ingediend. Volgens de werknemer is er sprake van een arbeidsconflict omdat de werkgever weigert de arbeidsomstandigheden aan te passen, waardoor de werknemer gehinderd wordt om aan het werk te gaan. Om die reden heeft de werknemer geen vertrouwen meer in een goede samenwerking.

De kantonrechter geeft de werknemer gelijk en ontbindt de arbeidsovereenkomst. Volgens de kantonrechter is een werkgever gehouden om te zorgen voor een gezonde werkomgeving voor zijn werknemers. De werkgever heeft de uitdrukkelijke verzoeken van de werknemer – om de hond niet meer mee te nemen naar het werk – genegeerd, waardoor de werkgever in strijd handelt met het beginsel van goed werkgeverschap en de Arbeidsomstandighedenwet. Bovendien had de werkgever het probleem heel makkelijk kunnen oplossen door de hond voortaan thuis te laten. Het handelen en nalaten van de werkgever is dan ook ernstig verwijtbaar. Derhalve wordt er, naast de transitievergoeding, een billijke vergoeding van € 2.500,00 aan de werknemer toegekend.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.