Een kantoorbrede studentstage bij Poelmann van den Broek: Inge vertelt haar ervaring

Inge liep zes weken stage bij Poelmann van den Broek advocaten. In dit verslag vertelt zij over haar ervaring.

Datum:  31 maart 2020

Geschreven door:  Reinier Pijls

Leestijd:  +/- 2 minuten

Door het coronavirus heeft Inge haar stageperiode helaas iets eerder moeten beëindigen. Maar na 6 weken weet ze het zeker; Inge wil verder in de advocatuur.

Kennismaking met Poelmann van den Broek

Sinds het begin van mijn rechtenstudie heeft de advocatuur mijn interesse getrokken. Een kijkje in de keuken van een advocatenkantoor gedurende een aantal weken zou mij een beter beeld van de advocatuur moeten geven. Toen ik eenmaal wist dat ik stage wilde gaan lopen en wanneer, ben ik op zoek gegaan naar een kantoor dat mij aansprak. Poelmann van den Broek heb ik leren kennen via een kantoorbezoek van Legal Valley. Na een stadswandeling volgde een Kahoot, waarbij een medestudent en ik een lunch met twee advocaten wonnen. Enkele maanden later volgde de lunch en kregen wij de kans om vragen te stellen aan de advocaten. Tijdens deze lunch heb ik gevraagd naar de stagemogelijkheden en zo is het balletje gaan rollen.

De eerste week

Enkele maanden later begon mijn stage bij de teams van arbeidsrecht en insolventierecht. Hoewel de stage in principe kantoorbreed is en je dus ook vragen en opdrachten van andere teams kunt verwachten, lag de focus bij mij voornamelijk op het arbeidsrecht en insolventierecht. Op mijn eerste dag viel ik gelijk met mijn neus in de boter: na het bijwonen van het teamoverleg van arbeidsrecht, mocht ik direct aansluiten bij een overleg met een klant. Een leerzaam gesprek waar ik veel van heb opgestoken. In mijn eerste week mocht ik ook mee naar een zitting in Zutphen. Het ging om een omzettingszitting van faillissement naar de Wsnp (schuldsanering). Omdat deze zittingen altijd achter gesloten deuren plaatsvinden, was dit een unieke kans om mee te kijken.

Als stagiair zit je niet bij een advocaat op de kamer. Je hebt een eigen kantoortje aan het eind van de gang. Hoewel ik dit in het begin lastig vond, omdat het hebben van contact op die manier iets minder vanzelfsprekend is, wandelden advocaten vaak bij mij binnen of ik besloot zelf om aan te kloppen bij een advocaat. Na een aantal dagen was ik gewend aan de werksituatie en begon ik het hebben van een eigen ruimte steeds ietsjes meer te waarderen. Al met al was mijn eerste week een drukke, maar bovenal leerzame, week vol met nieuwe indrukken.

De sfeer op kantoor

Wat mij gedurende de hele stage is opgevallen, is de vriendelijke en open sfeer binnen het kantoor. Er is altijd tijd voor een praatje en een hoge drempel om vragen te stellen is er niet. Voor mij heeft dat ervoor gezorgd dat ik veel heb kunnen en durven vragen, wat het leerproces natuurlijk alleen maar ten goede is gekomen. Ook het feit dat er vrijwel altijd tijd is voor een praatje zorgt ervoor dat je je als stagiair volledig onderdeel voelt van het team. Poelmann van den Broek heeft een goede onderlinge sfeer duidelijk hoog in het vaandel staan. Dit komt niet alleen terug in de prettige omgang, maar ook in het feit dat er regelmatig sportavonden worden georganiseerd en dat het kantoor een ‘speciale’ borrel kent: de kikkerborrel. Eén van de teams organiseert dan een speciale borrel, waarbij alles uit de kast wordt gehaald: zo heb ik bijvoorbeeld verhalen gehoord over lasergamen op de vierde verdieping van het gebouw.

Het leuke aan de stage vond ik dat je als student-stagiair bij alles betrokken wordt: zo mocht ik mee naar de juridische bedrijvendag in Utrecht en heb ik daar Poelmann van den Broek onder de aandacht mogen brengen bij de Utrechtse studenten. Ook mocht ik mee naar een gesprek met de rechter-commissaris in Amsterdam, ben ik mee op pad geweest na het uitspreken van een faillissement en heb ik bij vele gesprekken met klanten aan mogen schuiven. Doordat je als stagiair veel betrokken wordt bij alle aspecten van het werk, heb ik een goed en breed beeld gekregen van de uiteenlopende werkzaamheden van een advocaat.

Het werk van een student-stagiair

De opdrachten die je als student-stagiair krijgt lopen uiteen van het schrijven van interne notities, tot het doorspitten van dagvaardingen en het opstellen van pleitaantekeningen. De ene opdracht is uitdagender dan de andere, maar gemiddeld genomen heb ik veel verschillende en uitdagende opdrachten gekregen. Het opstellen van pleitaantekeningen vond ik een lastige en tijdrovende klus. Ik vond het dan ook een groot compliment toen ik de uiteindelijke versie van de pleitaantekeningen las en een gedeelte van de door mij opgestelde versie terug zag komen. Je doet je werk als student-stagiair niet voor niets en dat laten de advocaten ook weten. Ik kreeg leerzame en goede feedback op de door mij geschreven notities en andere stukken. Daardoor heb ik niet alleen betere juridische stukken leren schrijven, maar is ook mijn juridische kennis verbreed. Je leert veel over bepaalde onderwerpen in de collegebanken, maar in de praktijk leer je pas echt roeien met de riemen die je hebt en merk je dat creativiteit van belang is. Het is erg interessant om je steentje bij te dragen aan dossiers en zo de advocaat te helpen bij het bereiken van een mooi eindresultaat.

Doel bereikt?

Hoewel mijn stage helaas iets eerder dan gepland is geëindigd door het Coronavirus, heb ik ruim zes weken meegedraaid bij Poelmann van den Broek. Niet alleen de prettige sfeer, maar ook de uitdagende opdrachten hebben ervoor gezorgd dat ik een erg leuke tijd bij Poelmann van den Broek heb gehad. Het vermoeden dat de advocatuur het vak is wat ik mijzelf zie uitoefenen na het afronden van mijn Master ondernemingsrecht is dan ook bevestigd!

Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde student-stagiairs

Ben jij een gedreven rechtenstudent en zit je minimaal in het derde jaar? Kom dan bij ons stage lopen en maak kennis met de diverse servicegebieden van ons kantoor. Voor meer informatie klik hier.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.