Een stage bij een advocatenkantoor dat ondernemingen bijstaat; Daniek deelt haar ervaring

Daniek volgt op dit moment de master ondernemingsrecht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Het beste kantoor voor deze stage was al snel duidelijk. “ PvdB heeft mij altijd al aangetrokken omdat het kantoor vooral ondernemingen bij staat. Vanuit mijn master ondernemingsrecht is dat natuurlijk interessant.

Datum:  28 maart 2022

Geschreven door:  Valerie Lipman

Leestijd:  +/- 2 minuten

Daniek heeft gedurende de master ondernemingsrecht aan de Radboud Universiteit stage gelopen bij Poelmann van den Broek Advocaten. Het beste kantoor voor deze stage was al snel duidelijk. “ PvdB heeft mij altijd al aangetrokken omdat het kantoor vooral ondernemingen bij staat. Vanuit mijn master ondernemingsrecht is dat natuurlijk interessant. Dat betekent daarentegen niet dat alleen het ondernemingsrecht wordt beoefend op kantoor, bijna alle rechtsgebieden komen aan bod. Daarnaast hoorde ik ook van mensen die hier al eerder stage hebben gelopen dat zij het positief hebben ervaren en het een heel toegankelijk kantoor is.”

Gericht op wat de stagiaire interessant vindt

Vanaf het eerste moment merkte Daniek dat PvdB er op gericht is wat jij als stagiair interessant vindt en waarin jij graag betrokken wil worden. “In eerste instantie was mijn voorkeur om bij het team ondernemen stage te lopen, maar daar was helaas in mijn voorkeursperiode geen plek. Een week later werd ik gebeld dat bij het team Commerciële contracten, IE en ICT mogelijk wel een stageplaats beschikbaar was! Er werd daarbij heel gericht gevraagd wat ik zelf wilde en hoe we samen de stage een goede invulling konden geven.

Dit merkte ik ook tijdens mijn eerste stagedag. Tijdens mijn eerste gesprek met de stagebegeleider werd gevraagd of er bepaalde dingen waren waar ik nieuwsgierig naar was, wilde zien of aan mee wilde werken.

Daarnaast is het ook het benoemen waard dat er op kantoor een hele open sfeer heerst. Van hiërarchie is nauwelijks iets te merken (wat fijn is!) en iedereen is nieuwsgierig naar wie je bent en wat je komt doen. Met enige regelmaat wordt tijdens het voorstellen gevraagd “zullen we anders even een kopje koffie drinken samen?”. Net als de vele activiteiten waardoor je je collega’s toch net op een andere manier leert kennen.”

Inhoudelijke beoordeling

Dat Daniek ineens persoonlijk werd beoordeeld en er echt inhoudelijk naar haar werk werd gekeken vond ze best spannend. “Tijdens je studie is het allemaal vrij ‘anoniem’. Als je een fout maakt, is er eigenlijk niemand die je daarop afrekent. Je ziet het terug alleen in je cijfer. Nu werd mijn werk echt vakinhoudelijk beoordeeld. Je kunt niet alles weten en gedurende mijn stage heb ik ook gemerkt dat dat niet wordt verwacht. Mijn begeleiders waren juist geïnteresseerd waarom ik iets vond, en hoe ik bepaalde dingen zou aanpakken.”

Het leveren van een waardevolle bijdrage

Daniek is tevreden over de manier waarop zij in deze korte periode begeleiding heeft ontvangen. “Ik werd vanaf het begin af aan betrokken in lopende zaken en mocht meeschrijven aan processtukken en blogs. Zoals aangegeven waren mijn stagebegeleiders geïnteresseerd hoe ik over bepaalde punten dacht en hoe ik bijvoorbeeld een bepaalde zaak zou aanpakken. Gedurende mijn stage heb ik het gevoel gehad dat ik echt onderdeel was van het team en iets nuttigs heb bijgedragen.

Dit was mijn eerste stage, en ik denk dat ik het eigenlijk niet beter had kunnen treffen. Mijn gevoel bij het kantoor was vanaf moment één al goed, en dat is gedurende de zeven weken bevestigd. Het is een fijn kantoor, in die zin dat je heel welkom bent, maar daarbij ook het gevoel hebt dat je waardevol bent. Ook al ben je er maar zo’n korte periode.”

Een toekomst als advocaat?

Voorafgaand aan haar stage wist ze nog niet zo goed welke richting ze op zou gaan. Advocatuur lag hierbij wel voor de hand, maar wat dit werkinhoudelijk in zou houden wist ze niet.

“Ik vind het fijn dat ik door deze stage meer inzicht heb gekregen, omdat ik echt meedraaide in de praktijk. Ik heb gemerkt dat ik het ‘partijdige’ erg leuk vind. Je bent namelijk echt gericht op zoek naar literatuur en jurisprudentie wat kan bijdragen aan jouw standpunt. Ik heb daardoor een goed gevoel overgehouden aan de advocatuur. Dat is toch ook een fijne bevestiging! Overigens ga ik eerst nog richting het buitenland en zal ik na de zomer mijn studie(s) afmaken. Wat mij over een jaar bezighoudt, durf ik nog niet met zekerheid te zeggen…”

Deze pagina is op 8 augustus 2023 voor het laatst bijgewerkt.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.