In gesprek met twee bewegers; onze collega’s Floris Pels Rijcken en Juuk Hulshof

In de rubriek 'In gesprek met een beweger' stelt Omgevingsweb enkele vragen aan professionals die recent van baan zijn gewisseld of gepromoveerd zijn binnen het omgevingsdomein. Ons kantoor is zelfs twee nieuwe aanwinsten rijker, die samen de vragen beantwoorden. Floris Pels Rijcken en Juuk Hulshof, beiden advocaat, vertellen over hun uitdagingen en interesses binnen hun functie en het omgevingsdomein.

Datum:  14 mei 2019

Geschreven door:  Juuk Hulshof

Leestijd:  +/- 2 minuten

In de rubriek 'In gesprek met een beweger' stelt Omgevingsweb enkele vragen aan professionals die recent van baan zijn gewisseld of gepromoveerd zijn binnen het omgevingsdomein. Ons kantoor is zelfs twee nieuwe aanwinsten rijker, die samen de vragen beantwoorden. Floris Pels Rijcken en Juuk Hulshof, beiden advocaat, vertellen over hun uitdagingen en interesses binnen hun functie en het omgevingsdomein.

Waarom hebben jullie voor deze functie gekozen?

Pels Rijcken: “Ik ben mijn carrière (in 2011) begonnen als advocaat. In mei 2017 heb ik de overstap naar het bedrijfsleven gemaakt; ik werd bedrijfsjurist bij Ballast Nedam. Gaandeweg ben ik er achter gekomen dat de advocatuur mij toch beter ligt. Ik haal energie uit het procederen en het verzinnen van out-of-the-box oplossingen voor cliënten. De functie als advocaat (bouwrecht) past mij dus als gegoten.”

Hulshof: “Bij mijn vorige kantoor, Vangoud Advocaten, een nichekantoor voor vastgoed en overheid, heb ik een bijzonder goede en leerzame tijd gehad en in zoverre lag een overstap niet voor de hand. Ik wilde echter nog graag werken voor een groter kantoor; zo ben ik benieuwd naar de kruisbestuiving tussen de verschillende vakgebieden. Poelmann van den Broek is zo’n groter kantoor: no nonsense en met een stevige voet aan de grond in niet alleen het omgevingsrecht, maar bijvoorbeeld ook het ondernemingsrecht. Ik verheug mij dan ook op de samenwerking met de collega’s in de andere disciplines.”

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

Pels Rijcken: “In de praktijk kom je geregeld in aanmerking met technische aspecten van de bouw. Voor een goed advies is het van belang dat je ook dit aspect (tot bepaalde hoogte) begrijpt. Als jurist is dat af en toe een uitdaging – voor dat technische aspect heb je immers niet gestudeerd.”

Hulshof: “Net als bij Floris kent ook het omgevingsrecht – in het bijzonder het hardcore milieurecht – een technische component: berekeningen en onderzoeken met betrekking tot bijvoorbeeld geluid, geur en luchtkwaliteit zijn aan de orde van de dag. Daar komt bij dat de omgevingsrechtelijke normen vaak voortvloeien uit Europese richtlijnen en verordeningen, zodat je niet met Nederlands recht kunt volstaan. Tot slot komt er natuurlijk de Omgevingswet aan: ongetwijfeld een ‘lawyers paradise’.”

Waar komt jullie interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

Hulshof: “Het omgevingsrecht gaat over alles wat je – of eigenlijk: iedereen – ziet, voelt, hoort en ruikt, en dat is nogal wat. Zeker als je bedenkt dat we op dezelfde oppervlakte met steeds meer mensen en activiteiten te maken hebben, moet er nogal wat worden geregeld om Nederland leefbaar te houden. Die spanning tussen ‘beschermen en benutten’ (ontleend aan de Omgevingswet) vind ik erg interessant.”

Pels Rijcken: “De hierboven omschreven interesse voor het omgevingsrecht deel ik tot op zekere hoogte. Bij het realiseren van bouwwerken kan het omgevingsrecht echter wel een (sterk) vertragende factor zijn. Het is erg fijn om in een voorkomend geval met de collega’s van omgevingsrecht (waaronder Juuk) te sparren.”

Wat is jullie favoriete plek in onze leefomgeving?

Pels Rijcken: “De Posbank. Het is een prachtig (hooggelegen) bos-/heidegebied met uitzicht over het IJsseldal, Arnhem en de Achterhoek. Met de auto kun je er heel fijn touren, maar ook wandeling daar is aan te raden. Al heb ik begrepen dat de gemeente Rheden auto en motor in de ban wil doen. Erg jammer. Juuk, kun je daar niet een stokje voor steken?”

Hulshof: “Ik deel in ieder geval de waardering voor de Posbank, Floris, en dat is precies waarom ik het idee van de gemeente Rheden zo slecht nog niet vind. Al mag er wat mij betreft – zeker in de weekenden - ook een quotum komen op het aantal wielrenners dat daar rücksichtslos naar beneden racet. Als daar auto’s blijven rijden, lijkt mij dat een goede reden voor de wielrenners om rustig aan te doen. Dus zo gezegd moet dat verbod er dan misschien toch niet komen. De bezwaartermijn bij een verkeersbesluit is zes weken…”

Welk boek/welke film raden jullie iedereen aan?

Pels Rijcken: “De film Contratiempo. Een Spaanse misdaad-thriller. Staat overigens op Netflix. Zit steengoed in elkaar en bouwt op naar een epische climax. Ook bijzondere aandacht voor het geluid; kippenvel op het einde gegarandeerd!”

Hulshof: “Over kippenvel gesproken: mag het ook muziek zijn? Een van mijn favorieten is Sheherazade van Rimsky-Korsakov. Het kleurrijke verhaal van de sprookjes van duizend-en-een-nacht met een boze sultan en de fragiele melodie van prinses Sheherazade, en dat beide melodiën aan het einde van het stuk samensmelten – op het puntje van mijn stoel!”

Wat is jullie persoonlijke motto?

Pels Rijcken: “Bij twijfel: doen!”

Hulshof: “Ik twijfel juist over het motto, dat hangt namelijk nogal af van wat mij op dat moment uitkomt…”

Pels Rijcken: “Zal ik Juuk nu als opportunist moeten bestempelen…?”

[campagnes]


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.