Label C-verplichting en (ver)huur kantoren: wie is verantwoordelijk?

In deze video bespreken Juuk Hulshof (advocaat omgeving en projectontwikkeling) en Eline Holtland - van der Zwaag (advocaat vastgoed- en huurrecht) wie verantwoordelijk is voor het voldoen aan de label C-verplichting bij kantoorpanden. Is dat de verhuurder of huurder? En wat als je niet voldoet? Wie draagt de gevolgen?

Datum:  07 november 2023

Geschreven door:  Juuk Hulshof en Eline van der Zwaag-Holtland

Leestijd:  +/- 2 minuten

In het kader van de energietransitie is sinds 1 januari 2023 de energielabelverplichting in het leven geroepen. Kantoren moeten vanaf die datum een label van C of hoger dragen. Zie daarover ook dit artikel van Jeroen Brinkman waarin actie aan de kant van verhuurder wordt aangekondigd. Deze verplichting blijkt vooral voor oude en kleine kantoren lastig uit te voeren in de praktijk. Meer dan de helft van de kantoren heeft geen label, maar boetes en handhaving blijven (nog) uit.

In deze video bespreken Juuk Hulshof (advocaat omgeving en projectontwikkeling) en Eline Holtland - van der Zwaag (advocaat vastgoed- en huurrecht) wie verantwoordelijk is voor het voldoen aan de label C-verplichting bij kantoorpanden. Is dat de verhuurder of huurder? En wat als je niet voldoet? Wie krijgt de boete in de brievenbus?

Meer weten over de energielabelverplichting bij kantoren?

Heeft u vragen over de energielabelverplichting of heeft u een brief ontvangen van de gemeente waarin zij handhavend willen optreden? Neem contact op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.