Hoe juridisch advies bij wegtransport u op weg helpt

De vrachtwagens van onze logistieke dienstverleners komen in iedere uithoek van dit continent. Indien u voor deze vervoersmodaliteit kiest dan bent u voor zowel nationaal als internationaal transport van of naar een lidstaat gebonden aan de regels uit het CMR-verdrag. Dit verdrag bevat dwingend recht, wat betekent dat partijen daar niet van af kunnen wijken. In het verdrag staan regels over onder andere aansprakelijkheden, omvang schadevergoedingen, verjaring van vorderingen en de verplichting tot het voeren van een vrachtbrief. Het is belangrijk om uw juridische bedrijfsvoering hierop goed in te richten, want de gerechtelijke procedures over aansprakelijkheid, de omvang van schade en bewijskwesties die zien op aantekeningen in de vrachtbrief zijn vaak voorkomend. En dat zijn niet de enige actuele kwesties die spelen.

Scherpe advocaten in een wereld in transitie

Zo lijkt de praktijk vooralsnog weerbarstig te zijn met de transitie van fysieke naar digitale vrachtbrieven, oftewel de e-vrachtbrief. Als u voor digitale variant kiest, is het belangrijk om over het gebruik goede afspraken te maken en deze vast te leggen. Wij adviseren u graag hoe hiermee om te gaan.

In internationaal verband is de terugkeerregeling relevant voor vervoerders die goederen van derden vervoeren. Iedere acht weken moeten de vrachtwagens van deze vervoerders terugkeren naar land van herkomst. Voor u van belang hoe zich dit verhoudt met komende ontwikkelingen op het gebied van ESG en duurzaamheidswetgeving. Waar u bij wegtransport ook aan moet denken is hoe persoonsgegevens worden verwerkt en hoe het zit met de arbeidsomstandigheden van uw personeel. Onderwerpen waar onze specialisten u ook bij kunnen helpen.

In het geval u aan het experimenteren bent met AI om transportgegevens te categoriseren en data te analyseren om minder kilometers te rijden, moet u uw data goed beschermen en bewust zijn van de (aankomende) wetgeving op dit gebied.

Snel duidelijkheid

Wilt u juridisch advies, laat het ons weten. U wordt dezelfde (werk)dag teruggebeld door een van onze advocaten die in wegtransport is gespecialiseerd. Met onze kennis en ervaring in uw branche hebben we uw situatie snel in beeld. Zo krijgt u in dit eerste gesprek direct helderheid over de juridische kansen en uitdagingen. Samen bespreekt u wat mogelijke vervolgstappen kunnen zijn en wat de advocaat hierbij voor u kan doen. Zo weet u vooraf precies waar u aan toe bent.

 


Wegtransport? Blijf scherp

Wilt u zeker weten dat u juridisch ook goed op weg bent? Neem gerust contact op en laat u persoonlijk adviseren over uw rechten en plichten bij wegtransport.

Dit zijn onze advocaten