Onze advocaten zijn gespecialiseerd in artificial intelligence

Als kantoor lopen wij voorop qua innovatie en zijn wij gespecialiseerd in de juridische aspecten rondom artifical intelligence. Zo werken wij al geruime tijd met verschillende AI-toepassingen om onze data inzichtelijk te maken waardoor we onze klanten sneller, beter en efficiënter kunnen adviseren. Bovendien combineren wij onze kennis op het gebied van AI met onze expertises op het gebied van IT, verbintenissenrecht, intellectuele eigendom, privacy en bouwrecht (zoals smart buildings). Onze specialistische kennis delen wij graag en daarom bieden wij ook regelmatig cursussen en webinars aan met betrekking tot het thema artifical intelligence.

Wij adviseren onder andere over de volgende onderwerpen die gerelateerd zijn aan AI:

 • Contractenrecht en aansprakelijkheid
  • Contracteren met afnemers of leveranciers van AI diensten
 • Intellectuele eigendom
  • Trainen van AI modellen met bestaande data en gegevens
  • Auteursrechten op code
  • Merkenrechten
  • Gevolgen van inbreuk door AI-systeem
 • IT en Cybersecurity aspecten bij inzet van AI
 • Inzet van AI bij de energietransitie
 • Compliance, regelgeving en de AI-Act
 • Bescherming van bedrijfsgeheimen
 • Privacy- en gegevensbescherming
 • Arbeidsrechtelijke kansen en risico’s
 • Governance

De kunst van het intelligent inzetten van artifical intelligence

Kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI) is een van de meest populaire en maatschappij ontwrichtende technologieën van dit moment. AI biedt voor veel bedrijven oneindige mogelijkheden om efficiënter, veiliger, slimmer en sneller te werken. AI wordt door productiebedrijven bijvoorbeeld ingezet om de toeleveringsketens te optimaliseren. Ook in de bouw wordt AI gebruikt om slimme en zuinige huizen of kantoren te bouwen. De voorspellende gave van AI biedt retailers de mogelijkheid om op het juiste moment het juiste product aan hun klanten te tonen en hiermee hun omzet te verhogen.

Met de komst van generatieve AI-systemen zoals ChatGPT, Co-pilot en Midjourney heeft AI inmiddels ook het grote publiek bereikt. De techniek is voor vrijwel iedereen toegankelijk waardoor de ontwikkeling van AI-toepassingen in sneltreinvaart toeneemt. AI komt inmiddels in steeds meer producten terug die we dagelijks gebruiken. Hoewel AI veel voordelen met zich meebrengt, werpt het gebruik van AI ook juridisch complexe vraagstukken op. De inzet van AI kan ook bepaalde risico’s met zich meebrengen. Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk voor de inzet van AI? Mag je persoonsgegevens verwerken met AI en kan de output van AI auteursrechtelijk worden beschermd of juist leiden tot aansprakelijkheid?

Snel duidelijkheid

Wilt u juridisch advies, laat het ons weten. U wordt dezelfde (werk)dag teruggebeld door een van onze advocaten die in AI is gespecialiseerd. Met onze kennis en ervaring in uw branche hebben we uw situatie snel in beeld. Zo krijgt u in dit eerste gesprek direct helderheid over de juridische kansen en uitdagingen. Samen bespreekt u wat mogelijke vervolgstappen kunnen zijn en wat de advocaat hierbij voor u kan doen. Zo weet u vooraf precies waar u aan toe bent.


IT-contracten? Blijf scherp

Wilt u bij het afsluiten van een IT-contract zeker weten dat uw belangen optimaal zijn beschermd? Neem gerust contact op en laat u persoonlijk informeren over gevolgen en mogelijkheden.

Dit zijn onze advocaten

Klant aan het woord

Poelmann van den Broek is vanaf het ontstaan van het kantoor mijn juridische partner. Met Rudi spar ik vaak over bestemmingsplannen. Met zijn brede kennis, praktische insteek en onze gezamenlijke gedrevenheid maakten we ook op locaties waar er veel weerstand was woonbestemmingen mogelijk.

Kuijpers Bouw Heteren – Jan Kuijpers

Juridische tips en praktische oplossingen

Alle publicaties, video’s en podcasts